Energielabel

Met een energielabel ontdek je wat de energieprestatie van een woning is. Hoe beter het energielabel, hoe minder energie het huis verbruikt, hoe aantrekkelijker een woning is. Ook staat er in het energielabel welke energiebesparende maatregelen je nog kunt nemen in de toekomst.

Huizenkopers willen in deze tijd graag weten of een nieuwe woning zuinig met energie omgaat. Een erkend energielabel van Energielabel Noord geeft duidelijkheid en zekerheid voor kopers en verkopers. Bovendien is een energielabel verplicht, zowel bij verhuur als verkoop van een woning.

Hoe werkt het energielabel?

Een woning wordt met het energielabel ingedeeld in een bepaalde klasse van A tot en met G. A is het meest zuinige label, terwijl G staat voor een zeer onzuinige woning. Onze adviseurs kijken bij het bepalen van het energielabel hoe de woning zich verhoudt tot soortgelijke huizen. Zaken als isolatie, zonnepanelen, de beglazing en de manier van verwarmen spelen daarbij een grote rol. Alle kenmerken waar een woning op wordt beoordeeld, staan in het energielabel.

Voordelen van een energielabel

Een erkend energielabel zorgt vooral voor duidelijkheid. Verkopers en kopers zien snel hoe energiezuinig een woning is. Woningen met een gunstiger energielabel zorgen voor lagere energielasten, minder CO2-uitstoot en uiteindelijk tot een groter wooncomfort. Verkopers kunnen dus vaak ook een hogere prijs krijgen, terwijl kopers ook geld besparen en het milieu beter beschermen.

Verplicht energielabel bij verkoop

Het is sinds 2008 al verplicht een energielabel te hebben bij de verkoop van een woning. Je kunt zelfs een boete krijgen als het energielabel ontbreekt, die kan oplopen tot ruim 400 euro. Genoeg reden om te zorgen voor een energielabel als je je huis wilt verkopen, dus!

Verplicht energielabel bij verhuur

Ook bij huur en verhuur is een energielabel verplicht. Zowel woningcorporaties als andere verhuurders moeten een kopie van het energielabel aan een nieuwe huurder geven. Gebeurt dat niet, dan kan de verhuurder een boete van 170 euro krijgen. Is een rechtspersoon eigenaar van de woning, dan ligt het boetebedrag op 340 euro. Het energielabel telt daarnaast ook mee in het puntensysteem dat geldt voor huurwoningen in de sociale sector.

Wat doen als energielabel niet klopt?

Een woning kopen met een energielabel dat niet klopt, zorgt voor dubbel verlies. Stel dat je een woning koopt met label A, terwijl het eigenlijk label E had moeten zijn. Je betaalt dan in eerste instantie al meer voor het huis dan nodig, en krijgt vervolgens ook nog te maken met hogere energielasten. Eventueel krijg je ook nog te maken met extra kosten als je energiezuinige aanpassingen wilt doen om het energielabel te verbeteren.

Om problemen met een verkeerd energielabel te voorkomen, is het belangrijk dat je voldoende geïnformeerd bent over de werking. Onze energieadviseurs staan voor je klaar. Maak direct een afspraak hieronder of neem telefonisch contact met ons op.

Afspraak maken